Vse kategorije
EN

Uvod H₂O₂

Domov>Tehnologija in storitve>Uvod H₂O₂

Uvod H₂O₂

Vodikov peroksid je kemična spojina s formulo H2O2. V svoji čisti obliki je zelo bledo modra tekočina, nekoliko bolj viskozna od vode. Uporablja se kot oksidant, belilo in antiseptik. Koncentrirani vodikov peroksid ali "peroksid visokega testa" je reaktivna kisikova vrsta in se uporablja kot pogonsko gorivo v raketni tehniki. Njegovo kemijo prevladuje OO vez.

Vodikov peroksid je najpreprostejši peroksid (spojina z enojno vezjo kisik–kisik). Ob prisotnosti svetlobe se počasi razgradi. Vodikov peroksid je običajno shranjen s stabilizatorjem v šibko kisli raztopini v temni steklenici. Vodikov peroksid najdemo v bioloških sistemih, vključno s človeškim telesom. Encimi, ki uporabljajo ali razgrajujejo vodikov peroksid, so razvrščeni kot peroksidaze.

undefined
undefined

Čisti vodikov peroksid je brezbarvna tekočina, ki se meša z vodo. Pogosto se dobavlja kot 40 % (m/m) raztopina, vendar je na voljo tudi do približno 70 % (m/m). Uporablja se predvsem kot belilo.

Uporaba vodikovega peroksida

Belilne lastnosti vodikovega peroksida se uporabljajo v številnih panogah. Morda je njegova najbolj poznana vsakodnevna uporaba v zaščitenih izdelkih, ki se uporabljajo za pranje oblačil, na primer v nekaterih oblikah VanishTM. Velike količine vodikovega peroksida se uporabljajo za izdelavo natrijevega perborata in natrijevega perkarbonata, ki se uporabljata kot belilna sredstva v tekočih in trdnih detergentih. Natrijev perborat, NaBO3.4H2O, je narejen z dodajanjem vodikovega peroksida raztopini natrijevega metaborata in natrijevega hidroksida. Natrijev perkarbonat pripravimo tako, da raztopini natrijevega karbonata dodamo vodikov peroksid.

Hidrogeniranje antrokinona
Oksidacija antrakinola
Ekstrakcija raztopine vodikovega peroksida
Čiščenje in koncentracija vodikovega peroksida

Glavne faze so:

Povezani primeri